Yurtdışı Çıkış Harcı Ne Kadar? 2024 Yurtdışı Çıkış Harcı

yurtdisi cikis harci

2024 Yurtdışı Çıkış Harcı Ne Kadar?

İlk kez 1963 yılında alınmaya başlanan yurtdışı çıkış harcı her yıl Resmi Gazetede yayınlanan kanun ile güncellenir. Yurtdışı çıkış harcı olarak adlandırılan bu bedel en son 17 Mart 2022 yılında 50 TL’den 150 TL’ye çıkartılmıştır.

Bu yazıyı kaleme alırken henüz 2024 yılı için ek bir artış olmadı. 2024 yurtdışı çıkış harcı 150 TL’dir.

Yurtdışı çıkış harcı ne kadar yazısı son güncellenme tarihi: 21/11/2024

Yurtdışı Çıkış Harcı 2024

Yurtdışı çıkış harcı, Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurtdışına çıkış yapacak olan herkesin ödemesi gereken bir ücrettir. Bu ücretin ödenip ödenmediği, yurtdışına çıkışlarda pasaport kontrolü sırasında kontrol edilir. Yurtdışı çıkış harcının ödenmediği durumlarda öncelikle bu ücretin ödenmesi talep edilir. Böyle bir durumda yurtdışı çıkış harcı ödemek için poasaport kuyruğundan çıkıp tekrar pasaport kontrolü için sıraya girmen gerekebilir. Yaşanacak gecikmelerden dolayı uçağını bile kaçırabilirsin. Bu yüzden yurtdışı çıkış harcını önceden ödemen tavsiye edilir.

Peki yurtdışı çıkış harcı nedir, yurtdışı çıkış harcı nereye ödenir, herkes yurtdışı çıkış harcı ödemek zorunda mı, yurtdışı çıkış harcı istisnaları var mı, yurtdışı çıkış harcı nerede ödenir gibi tüm merak ettiğin soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsin.

Yurtdışı Çıkış Harcı İlk Ne Zaman Çıktı?

yurtdisi cikis harci ilk ne zaman cikti

Yurtdışı çıkış harcı, ilk kez 18 Şubat 1963 yılında çıkarılan 196 sayılı kanun ile “Dış Seyahat Harcamaları Vergisi” olarak karşımıza çıktı. O zamanki adı ile Dış Seyahat Harcamaları Vergisi, yurtdışına çıkışta uçak bileti ücretleri esas alınmıştı ve vergi tutarı 500 TL’den az olamazdı. Ve tabi o zamanda istisnalar vardı. yani yurtdışı çıkış harcının ödenmemesi gereken durumlar mevcuttu.

1963’de ilk kez başlatılan yurtdışı çıkış harcı uygulamasına göre İş ve İşçi Bulma Kurumu tarafından yurtdışına gönderilen işçiler bu vergiden muaftı.

Daha sonra 1984 yılıdna 100 USD karşılığı alınmaya başlayan bu vergi, 1996 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kaldırıldı.

2007 yılında ise, yurtdışı çıkış harcı 15 TL olarak uygulanacağı Resmi Gazetede yayınlandı ve 17 Temmuz 2019 tarihine kadar 12 yıl boyunca 15 TL olarak uygulandı. 17 Temmuz 2019 tarihinde ise 50 TL’ye çıktı.

18 Mart 2022’de ise Resmi Gazete’de yayımlanan “Yurtdışına Çıkış Harç Tutarının Yeniden Belirlenmesine Dair Karar” gereğince 150 TL’ye yükseldi.

Yurtdışı Çıkış Harcını Kimler Ödemek Zorunda?

Yurtdışına Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu ile çıkış yapacak 7 yaş ve üzeri tüm T.C. vatandaşları yurtdışı çıkış harcı ödemek zorunda. Yurtdışı çıkışta paspaort kontrolünde gecikme ve sorun yaşamamak için bu bedeli öncesinde ödemenizde fayda var. tabi bazı durumlarda yurtdışı harcı ödenmesine gerek yok. Peki yurtdışına çıkışta harç pulu muafiyetleri neler?

yurtdisi cikis harci pulu 1

Yurt Dışı Çıkış Harcından Kimler Muaf?

Eğer aşağıdaki şartlardan birini karşılıyorsan yurtdışı çıkış harcı ödemek zorunda değilsin;

  • Yurt dışında oturma iznin varsa
  • 7 yaşından küçüksen
  • Mürettabat olarak yurtdışına çıkıyorsan
  • KKTC kimlik belgesine sahip olup çıkış yapanlar
  • Pasaportunda işçi veya işçi ailesi olduğuna dair kaşesi bulunanlar
  • Çift pasaporta sahip kişiler
  • KKTC’ye kimlikle gidiyorsan. (Pasaport ile gidiyorsan yurtdışı çıkış harcı ödenmesi gerekli)

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nereye Ödenir? Nasıl Ödenir? Nerede Ödenir?

yurtdisi cikis harci nasil odenir gib gov tr

Yurtdışına çıkarken ödemeniz gereken çıkış harcını bir kaç şekilde ödeyebilirsin;

  • havaalanında yurtdışı çıkış harcı otomatlarından
  • internetten veya gib.gov.tr üzerinden
  • anlaşmalı bankalar üzerinden

Yurtdışı Çıkış Harcı Hangi Bankalara Ödenir?

Çıkış harcını anlaşmalı bankalar olan Akbank, Albara Türk Katılım Bankası, Denizbank, Finansbank, Garanti BBVA, Halk Bankası, İş Bankası, Şekerbank, Türkiye Finas Katılım Bankası, Vakıf Bank, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankasına ödeyebilirsin.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Kadar Süreliğine Geçerli?

Yurtdışına çıkarken ödenmesi gereken harç bedelini eğer havaalanından alırsan, herhangi bir geçerlilik süresi bulunmuyor. Ama internetten veya bankadan ödeme yaparsan bu durumda harç pulu için yaptığın ödeme 1 ay boyunca geçerli oluyor.

2024 Yurtdışı Çıkış Harcına Zam Gelecek mi?

2024 yurtdışı çıkış harcına şu an için planlanan bir zam bulunmuyor. Fakat diğer vergilerdeki artış gibi sene başında belirlenmediği için yıl içerisinde değişiklikler olabiliyor. 2024 yılında yurt dışı çıkış harç puluna gelecek bir zamda bu sayfamız güncellenecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

2024 yurtdışı çıkış harcı ne kadar?2024-01-07T02:02:27+03:00

2024 Yurtdışı Çıkış Harcı 150 TL’dir.

Yurtdışı çıkış harcını kimler ödemek zorunda?2024-01-07T02:03:00+03:00

Yurtdışına Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu ile çıkacak 7 yaş ve üzeri tüm T.C. vatandaşları yurtdışı çıkış harcı ödemek zorundadır.

Yurtdışı çıkış harcı nereye ödenir? Nasıl ödenir?2024-01-07T02:03:31+03:00

Yurtdışı çıkış harcını havaalanında otomatik makinelerden, internet üzerinden veya anlaşmalı bankalardan ödeyebilirsin.

Yurt Dışı Çıkış Harcından kimler muaf?2024-01-07T02:04:39+03:00

Yurt dışı çıkış harcı ödemek zorunda olmayan durumlar şunlardır: Yurt dışında oturma izni olanlar, 7 yaşından küçükler, mürettebat olarak yurtdışına çıkanlar, KKTC kimlik belgesine sahip olanlar, işçi veya işçi ailesi kaşesi bulunanlar, çiftr pasaport sahipleri ve KKTC’ye kimlik ile çıkanlar.

Yurtdışı çıkış harcını hangi bankalara ödeyebilirim?2024-01-07T02:05:29+03:00

Yurtdışı çıkış harcını Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Denizbank, Finansbank, Garanti BBVA, Halk Bankası, İş Bankası, Şekerbank, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıf Bank, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası gibi anlaşmalı bankalara ödeyebilirsin.

Yurtdışı çıkış harcı ödenmediğinde ne olur?2024-01-07T02:05:45+03:00

Yurtdışı çıkış harcı ödenmediğinde, pasaport kontrolünde ödemeniz talep edilir. Harç ödenmediği durumda, pasaport kontrolünde gecikmeler yaşanabilir ve uçağı kaçırma riski ortaya çıkabilir.

Leave A Comment

Yeni İçerikleri Kaçırmamak İçin Bültenimize Kayıt Olun

Kampanya ve yeni makaleler için sizi bilgilendireceğiz.

Üye olarak Gizlilik Politikamızı ve KVKK Aydınlatma Metnini kabul etmiş sayılırsınız.

Go to Top